Úvod » Články » Gibraltar - skála Magotů
Gibraltar - skála Magotů

Gibraltar - skála Magotů

Při krátkém pobytu v Malaze jsme s několika kolegy vyšetřili trochu času a podnikli odpolední výlet na jeden z nevýznačnějších zeměpisných bodů Evropy.




Už dlouho si Španělé s Angličany vjíždějí kvůli tomuto místu do vlasů. Například generál Franko uzavřel Britům pozemskou hranici a Ti museli zásobovat celé město a všechny obyvatele po vodě a letecky. Následovalo pár let, kdy se situace zklidnila, ale v současnosti začíná být v této otázce opět horko. Výsledkem je přísná hraniční pasová kontrola ne nepodobná tomu, co známe z období naší cesty k socialismu.

Tarikova skála - dostala jméno podle arabského velitele, který roku 711 zde vstoupil na Iberský poloostrov.



Se svým vrcholem v 425 metrech a to zde doslova nad mořem, je nepřehlédnutelným orientačním bodem, jak při pohledu z evropského kontinentu, tak ze 14 km vzdálené Afriky. Apyle skalnatý vrchol v Africe a Upper Rock jak říkají angličané Tarikově skále, tvoří takzvané Heraklovy sloupy, místo kde končil ve středověku pro Řeky tehdy známý svět. Bohužel, právě v čase naší návštěvy bylo období, kdy dohlednost omezovala nízká viditelnost, a tak se nám Afrika ukázala jen v zamlžených obrysech.




Skála je poseta mnoha bastiony s historickými děly na jejichž mohutné hlavně si dnes už můžete bez obav sáhnout. Vysoká vápencová stěna, která je natočena k poloostrovní šiji je provrtána umělými obrannými tunely. Ty nyní slouží jako vojenské muzeum s figurínami vojáků v různých bojových situacích. Svažující se chodba, osvětlená mnoha vysekanými okny poskytuje zajímavé výhledy na město hluboko dole. Na svazích hory najdeme i několik systémů sběračů na dešovou vodu, které ve své době produkovaly pitnou vodu pro všechny obyvatele poloostrova. Jelikož celá skála je tvořena vápencem je možno navštívit zajímavé krasové podzemí s jeskyní sv. Michala, která slouží i jako koncertní sál.


Kromě výhledu na Africký kontinent je velkým turistickým lákadlem i opice Magot bezocasý. Něco kolem 150 párů je přísně chráněno a uctíváno všemi Angličany, nebo až umře poslední budou muset toto území opustit.




Město pro 30 000 obyvatel na upatí hory, je natlačeno na svahy a jediné rovné místo zabírá hřbitov, hřiště pro kriket a přistávací dráha britských vojenských leteckých sil. Několikrát denně nastává zajímavá situace, kdy klasické závory, známé z našich železničních přejezdů, uzavřou průjezd po silnici, která kříží letiště a přednost má letecký provoz. Zajímavé nám přišlo i to, že automobily s SPZ Anglie, mají volant na správné straně a nikoli na té britské. Inu kdo by odtud taky jel až do Anglie autem?

Měna, Gibraltarská libra, Euro i Dolar stejně jako velmi pestrá skladba obyvatel tvoří z tohoto kousku země velmi multikulturní místo.

Každopádně pokud se budete někdy toulat po španělské Andalusii, rezervujte si pár hodin pro návštěvu této kontinentální Anglie. Nebudete litovat.


autor: Ivan Anderle | zveřejněno: 18.11.2007 10:48
Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace